logo
07/05
06/05
05/05
04/05
2 ...

На Львівщині кандидати в нардепи Кавецький та Кравчук подали позов до суду проти ОВК

26-07-2019 20:043799

На Львівщині кандидати в нардепи Кавецький та Кравчук подали позов до суду проти ОВК
Фото: dyvys.info

Кандидати, які балотувалися в народні депутати у 119 окрузі на Львівщині, Орест Кавецький та Володимир Кравчук подали позов до суду проти Окружної виборчої комісії.

 

Підготовче засідання у Львівському окружному адміністративному судді відбулося сьогодні, 26 липня, повідомляє кореспондентка Leopolis.news.

Довірена особа кандидата в нардепи Ореста Кавецького, адвокат Юрій Татомир зазначив, що кандидати звернулися з адміністративним позовом, бо вважають, що підрахунок голосів у дільничних виборчих комісіях відбувався з порушеннями закону. Позивачі вимагають перерахувати голоси на низці дільниць і визнати протиправною бездіяльність Обласної виборчої комісії щодо реагування на порушення виборчого законодавства.

«Ми це обґрунтовуємо наведеними у скаргах розбіжностями між протоколами з мокрими печатками, які було надані нам для ознайомлення, та відомостями із сайту ЦВК. За три дні розгляду підсумків результатів по 119 окрузі ми надали близько 40 різних скарг на розбіжності, на невідповідності під час складання протоколів, але, на жаль, не отримали вмотивованих постанов, нам відмовили в розгляді скарг. Крім того, за весь період розгляду підсумків в ОВК була низка технічних порушень Закону України «Про вибори народних депутатів» і Регламенту діяльності ОВК. Вони полягають у тому, що голова ОВК пан Лаврін під час засідання здійснював незрозумілі технічні перерви, формував для членів ОВК запитання в такому форматі, в якому йому було зручно, не читаючи нашу скаргу по суті, виходив у невстановлені місця», – розповів адвокат.

Він додав, що, аналізуючи роботу ОВК, представники кандидатів у нардепи встановлюють величезну кількість порушень. До прикладу, ОВК, за словами Юрія Татомира, отримала 12 уточнюючих протоколів, але не взяла їх до уваги.

«Ми взяли тільки два уточнюючі протоколи і встановили невідповідність у поточних протоколах з відомостями на сайті: в одному 12, а в іншому – 57 голосів. Я вже не кажу про обставини, які були в ДВК. Про ці всі порушення ми скаржилися в ОВК, але жодної аргументованої відповіді не отримали. Нам не дали можливості надати докази, підготуватися до розгляду даних справ. Окрім того, Окружна виборча комісія мала повідомити ДВК, щодо яких ми скаржилися, щоб вони могли дати пояснення. Ми вважаємо, що відбулися масові фальсифікації і ці факти ми вже виклали в заяві про злочин. Завтра до Бродівського відділу поліції буде подано заяву про злочин», – сказав Юрій Татомир. 

Під час засідання представники ще одного кандидата з цього округу Михайла Бондаря, який став переможцем, вимагали визнати його третьою стороною і долучити до судового процесу, однак самого кандидата на засіданні не було, тому суд оголосив перерву.

Нагадаємо, виборчий округ №119 охоплює Бродівський, Буський, Радехівський райони та частину Кам’янка-Бузького. У цьому окрузі переміг висуванець «Європейської солідарності» Михайло Бондар, який набрав 15,57% голосів. Йому поступився висуванець «Слуги народу» Орест Кавецький, отримавши лише на 140 голосів менше (15,39%). 

Леся БУРБАН, Leopolis.news