logo
29/04
2 ...

Українська делегація вшанувала пам’ять загиблих українців у трьох селах на території Польщі

15-04-2024 21:16175

Українська делегація вшанувала пам’ять загиблих українців у трьох селах на території Польщі
Фото: ЛМР

Делегація з Львівщини вшанувала пам’ять трагічно загиблих українців сіл Березка, Бахів та Сівчина у Польщі.

Про це повідомляє пресслужба Львівської обласної ради.

Пам'ять українців сіл Березка, Бахів та Сівчина, що у Підкарпатському воєводстві (Республіка Польща), які трагічно загинули 11 квітня 1945 року, вшанували громадськість Львівщини спільно з депутатами Львівської обласної ради Петром Цеголком, Святославом Шереметою та Іваном Щурком.

У місцях поховання загиблих українців відбулася панахида під проводом греко-католицького єпископа Вроцлавсько-Кошалінського, владики Володимира (Ющака) та пароха села Мокре о. Богдана Кішки.

Участь у панахиді взяли представники української громади Перемишля, Спілки українців «Пам'ять і спадщина», суспільно-культурних товариств «Надсяння» та «Холмщина». Про трагедію масового убивства пригадали нащадки українців, вихідців з цих сіл.

Від імені Львівської обласної ради на заході виступив голова комісії з питань культури, інформаційної політики та промоції Львівської обласної ради

«У цьому місці хочу вшанувати всіх загиблих. Ми повинні зробити все для того, щоби такого більше не повторилося. Ми молимося за душі невинно убієнних та кладемо до їх могил квіти та лампадки», – зазначив Святослав Шеремета.

Як наголосили присутні, для гідного пошанування убитих українців, місця поховань у Березках, Бахові та Сівчині потребують належного облаштування.

В один день, 11 квітня 1945 року, підрозділи Армії Крайової та Батальонів хлопських здійснили напад на три українські села. В результаті нападу було вбито понад 180 українців, мешканців с. Березка, близько 100 мешканців Бахова та близько 30 мешканців Сівчини.

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news