logo
04/05
03/05
2 ...

Уряд готує нові обмеження для тих, хто не оновить дані в ТЦК – ЗМІ

24-04-2024 20:15869

Уряд готує нові обмеження для тих, хто не оновить дані в ТЦК – ЗМІ
Фото: ілюстративне

Для військовозобов'язаних, які вчасно не оновлять дані в ТЦК та СП, придумали нові обмеження.

Про це пише видання «Фокус».

За словами міністра юстиції Дениса Малюськи, для отримання деяких адміністративних послуг можуть знадобитися військово-облікові документи. Над змінами до постанови вже працюють у Кабміні.

«У мене немає сумнівів у тому, що уряд забезпечить стимулювання тих, хто має сумніви щодо необхідності виконання своїх обов'язків. Зараз напрацьовуються різні зміни, які встановлять передумову для надання окремих адміністративних послуг без надання військово-облікового документа», — каже Малюська.

Міністр додав, що держава спробує зробити так, щоб закон був однаковим для всіх, і щоб усі його виконували.

Згідно з новим законом про мобілізацію, чоловіки зобов'язані оновити дані в ТЦК та СП протягом 60 днів з дня набуття документом чинності. Ця вимога стосується, в тому числі тих, хто перебуває за кордоном. Оновити дані можна дистанційно — через електронний кабінет призовника. Реєстрація в ньому добровільна.

Якщо положення закону проігнорувати, можна зіткнутися з низкою обмежень. Наприклад, військовозобов'язаних можуть тимчасово позбавити водійських прав.

Для тих, хто перебуває за кордоном, у законі передбачено обмеження в наданні консульських послуг без пред'явлення військово-облікових документів.

Щоправда, у МЗС не стали чекати набуття чинності закону і призупинили право військовозобов'язаних продовжити закордонні паспорти або провести інші маніпуляції з документами за кордоном на невизначений термін. Рішення діятиме доти, доки Кабмін не розробить постанову про те, як обмеження, передбачені законом, працюватимуть на практиці.

Утім, на цьому список санкцій не закінчується. Як уже зазначив міністр юстиції Денис Малюська, усередині країни для військовозобов'язаних, які не бажають ставати на облік, теж передбачено обмеження, пов'язані з оформленням документів — їх можуть позбавити права на отримання адміністративних послуг.

За словами адвоката юридичної компанії Riyako & Partners Миколи Максимова, може йтися про продовження паспорта громадянина України, а також оформлення або продовження закордонного паспорта.

"До адміністративних послуг належать заміна громадянського паспорта та оформлення закордонного паспорта, отримання соцдопомоги, зміна місця проживання, реєстрація права власності, реєстрація техпаспорта, отримання копії свідоцтва про шлюб, а також свідоцтва про народження дитини. Для цього достатньо постанови Кабміну. Загалом, як показує тенденція, можуть обмежити і нотаріальні послуги. Наприклад, без військового квитка не можна буде оформити довіреність, вступити у спадок, здійснити купівлю-продаж нерухомості. Однак у Конституції передбачено, що людина може розпоряджатися власним майном. Тому для обмежень нотаріальних послуг доведеться вносити зміни до закону", — міркує адвокат.

Leopolis.news