logo
27/04
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

У Євросоюзі розроблять загальноєвропейський диплом про вищу освіту

28-03-2024 15:24267

У Євросоюзі розроблять загальноєвропейський диплом про вищу освіту
Фото: ілюстративне

Єврокомісія оприлюднила план розвитку транснаціонального співробітництва між вищими навчальними закладами ЄС.

Кінцева мета – створення загальноєвропейського диплома, йдеться на сайті Єврокомісії, пише ІМІ.

Як зазначається, європейський ступінь принесе користь студентам, підвищуючи навчальну мобільність і роблячи випускників привабливішими для роботодавців. Водночас це допоможе задовольнити попит на ринку праці, що зрештою підвищить конкурентоспроможність Європи.

Пакет складається з трьох ініціатив, спрямованих на усунення правових та адміністративних бар’єрів для створення конкурентоспроможних спільних програм на рівнях бакалавра, магістра або доктора. Робиться це з повагою до автономії університетів.

Першою з цих ініціатив є проєкт європейського ступеня, який визначає конкретний шлях співпраці між країнами ЄС та сектором вищої освіти. З огляду на різноманітність європейських систем вищої освіти, це відбуватиметься за поступовим підходом із двома можливими точками входу:

  • підготовчий європейський ярлик: спільні програми, які відповідають запропонованим європейським критеріям, отримають підготовчий європейський ярлик, а студенти отримають сертифікат європейського диплома разом зі своїм спільним дипломом;
  • європейський ступінь: новий тип кваліфікації, закріплений у національному законодавстві, який присуджується кількома університетами або спільною юридичною особою, заснованою такими університетами, і визнається автоматично. 

Щоб підтримати це та підтримати сектор вищої освіти загалом, у пакеті є дві інші ініціативи. Одна розглядає шляхи покращення процесів забезпечення якості та автоматичного визнання кваліфікацій у вищій освіті, а інша про те, як зробити академічну кар’єру привабливішою та сталою.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news